Musím napravovat ostatní

20.08.2017 20:40

Ahoj, mám na vás takový dotaz, co mě už dlouhodobě trápí a chtěl bych slyšet, jak se na to díváte vy a jaký na to máte názor.


Myslím si, že jsem vcelku standartní člověk, pracující, mám rodinu. Ale jsem člověk, co ho neskutečně štve arogantní jednání ostatních.

Například situace, kdy před plným obchodním centrem někdo úmyslně zabere dvě místa a jelikož mě přesně tohle štve, často se dostávám do konfliktů, protože buď pronesu uštěpačnou poznámku, nebo se dotyčného zeptám. Odpovědí mi je například "no a co, já si budu stát, kde chci, víš, kdo já jsem?" nebo "já přece nebudu stát vedle nějakýho vraku, ať mi všichni políbí prdel", popřípadě pokud někdo například stojí hned před vchodem do nákupního centra (kde není ani parkovací místo) a všude je plno prázdných míst, ale nedokáže udělat ty tři kroky navíc… je toho víc, ale mě to prostě trápí, protože je to podle mě neskutečně arogantní. Neřeším, když někdo dělá něco a neomezuje tím nikoho jiného, to proč ne, nemyslím si, že jsem nerudný dědek, podle kterého musí každý skákat. Mě jen hrozně mrzí ta arogance lidí a jelikož jsem nikdy nebyl člověk, co by se někoho bál, nebo stál při zdi, tak mi svědomí nedovolí to nějakým způsobem nedat najevo a dotyčnému to neříct, čímž se samozřejmě dostanu do konfliktní situace...Z jedné strany se zbytečně stresuji, z druhé strany mi ale svědomí nedovolí to nechat být a přehlédnout. A jak píšu, vážně mi nevadí všechno, ale jen vyloženě "prasárny. Ještě uvedu jeden případ...pokud jsou dva pruhy, z toho jeden je odbočovací a jeden rovně...v pruhu rovně je kolona, v odbočovacím nikoli...všichni ostatní stojí v koloně a čekají, ale arogantní blb jede v odbočovacím a když se kolona rozjede, vjede na její začátek a tím celou kolonu předjede...to je prostě prasárna, při které se mi vaří krev.... Poradíte někdo, co s tím a jak se na to tváříte vy? Díky

 

***

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Problém, který popisujete, na mě působí dojmem, že Vám není příjemné, jak někteří projevují své vlastní problémy. S arogantními lidmi se setkává každý z nás a jistě se nejedná o zátěžovou zkoušku pouze pro Vás. Máte právo s arogantním chováním druhých nesouhlasit, rozhodně se Vám nemusí líbit a nemusíte přijmout.  Každý člověk může mít trochu odlišný postoj, může mít jinou mez v tom, co ho irituje, liší se individuální vnímání situace i následné reakce. Máte právo se vyjádřit k tomu, co Vám vadí. Druhý má ovšem právo Vás neposlouchat nebo to nepřijmout.  Pokud překračuje zákon, je to jasné a můžete se účinné bránit  přes policii. Pokud se však jedná o otázku morálku, je řešení vždy složité. Můžete mít dobrý pocit z toho, že děláte osvětu a i svou reakci můžete třeba drobně přispívat ke změně k lepšímu.  Ovšem ve chvíli, kdy Vás samotného začne obtěžovat a trápit způsob vlastních reakcí, kterých se nedokážete vyvarovat, jistě je důležité se zaměřit na to, co by bylo možné změnit sám u sebe. Už skutečnost, že nad tím přemýšlíte z vlastní strany, značí první krok k úspěchu. Doporučila bych Vám zaměřit se na techniky, jak v podobných situacích uklidnit vlastní mysl. Pokud sám nevíte jak na to, mohou Vám poradit poradci v naší Santea. Další možnou variantou, která by ve Vašem případě mohla stát za zvážení, je hypnóza – tu poskytujeme v Santea také.

Přeji hezký den,

Jana Kosová